Google+

Повеља Града др Дарку Косановићу

Поводом обележавања дана града Сомбора, 17.02.2020. године на свечаној академији у Народном позоришту, уприличеној у ту част, најзначајнија награда – Повеља Града за достигнућа у 2019. години уручена је др Дарку Косановићу.

Др Косановић, специјалиста опште хирургије и в.д. заменика директора Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор ову награду примио је за посебно истицање у области здравства и социјалне заштите.

Осим редовних активности које обавља у Општој болници Сомбор, др Дарко Косановић се налази и на челу Савета за здравље Града Сомбора чија је радна група израдила План јавног здравља града Сомбора који је усвојен од стране градске Скупштине. Планом су обухваћене најважније јавно здравствене области, превенција и контрола масовних незаразних болести, здравствена заштита деце, превенција гојазности, доступност квалитетне и здраве пијаће воде, квалитете ваздуха, управљање отпадом.

Град Сомбор је међу првим градовима у Србији са усвојеним Планом јавног здравља који је оцењен као веома квалитетан, свеобухватан и као такав прихваћен од стране Светске здравствене организације. У јуну месецу 2018. године уприличена је посета делегације Светске здравствене организације (СЗО) граду Сомбору и здравственим установама: Општој болници, Дому здравља и Заводу за јавнои здравље. Након ове посете а на основу израђеног Плана јавног здравља и позитивних оцена за рад здравстевних установа на територији града Сомбора, Светска здравствена организација започела је пилот пројекат, први на територији републике Србије, у овој области.

У циљу бољег функционисања здравствене заштите, лакше доступности пацијентима а на основу позитивних искустава у другим земљама формиран је Центар за контролу шећерне болести при Дому здравља “др Ђорђе Лазић“ Сомбор. Овај центар је након едукације запослених и опремања простора започео са радом септембра 2019 године. Рад центра оцењен је као веома успешан током посете делегације СЗО, у децембру месецу 2019. године, на основу чијег позитивног мишљења је одобрен наставак и даље финансирање овог пројекта од стране Министарства здравља републике Србије.