Google+

Povratak na Историјат

О нама

Општа болница „Др Радивој Симоновић“ из Сомбора је регионална здравствена установа која пружа здравствену заштиту становништву Западнобачког управног округа (општине Сомбор, Апатин, Оџаци и Кула). Број становника који гравитира Општој болници у Сомбору износи око 187.500.

Од 01. јула 2009. године Општа болница фигурира као самостални правни субјекат, пошто је дошло до раздвајања од Дома здравља Сомбор.

pogled_parkОбјекти Опште болнице у Сомбору налазе се на 3 локације: највећи део се налази у Сомбору у Војвођанској улици, на Апатинском путу се налази Служба за психијатрију а у насељеном месту Бездан, удаљеном 16 км од Сомбора налази се Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију, познатије као Бања у Бездану.

Болница поседује 732 болесничка кревета. Укупан број запослених радника износи 1142. Од тог броја лекара је 184 (углавном су то лекари специјалисти и субспецијалисти, док лекари опште медицине раде само на Одељењу за пријем, тријажу и збрињавање ургентних стања и у Одсеку за хемодијализу Интерног одељења), 2 фармацеута, здравствених сарадника је 12, медицинских сестара је 646 а немедицинских радника 298.

upravna_zgradaОпшта болница пружа специјалистичку и субспецијалистичку здравствену заштиту из многих видова медицинске науке и често тај ниво пружених услуга превазилази секундаран ниво здравствене заштите.

У 2012. години у болници је хоспитализовано 22.096 пацијента. Оперисано је укупно 11.132 болесника, а број урадјених операција је био 11.547. У свим специјалистичким амбулантама урађено је 154.132 специјалистичка прегледа, док је број конзилијарних специјалистичких прегледа за хоспитализоване пацијенте износио 15.074. Број пацијената који су лечени кроз дневну болницу износио је 2.035. Просечна дужина лечења износила је 8,93 дана, а заузетост постељног фонда 73,87%.

Почетком ратних дешавања на просториме бивше СФРЈ, Општа болница у Сомбору функционисала је, у правом смислу те речи, као ратна болница. Почетком 90.-их година у болници је збрињено преко 2.000 рањеника и практично ни један рањеник није био упућен у друге медицинске установе (најчешће на ВМА) а да није био примарно збринут. Рат и ратна дешавања, велики број рањених, велики број пацијената са подручја Барање и Славоније, који су право на здравствену заштиту остваривали у сомборској болници, општа ситуација у држави у то доба као и неки други узроци довели су до значајног руинирања свих објеката, до потрошње свих материјалних резерви и до пада ниво рада болнице на веома ниске гране.

Тек од пре 10-ак година почиње се са ревитализацијом руинираних објеката болнице. Од изградње болничких објеката прошло је пуних 80 година и све то време није било практично никаквих улагања у циљу очувања зграда. Прво одељење које је комплетно реновирано било је Породилиште и оно је завршено 2001.г. У каснијим годинама реновирана и адаптирана су практично сва болничка одељења и свега неколико њих још увек чека своје време. Купљен је велики број најсавременијих дијагностичких и терапијских апарата. Укратко, за последњих 10-ак година у обнову болнице и куповину савремене медицинске опреме уложено је око 7.000.000 €.

Планови за будућност подразумевају реновирање и адаптацију оних одељења и служби који још нису реновирани, изградњу нове зграде Неурологије и њено измештање са локације на Апатинском путу у круг болнице у Војводјанској улици, завршетак пројекта реновирања Бање у Бездану, набавка нове медицинске опреме и подизање нивоа квалитета рада (уводјење нових дијагностичких и тераписјких процедура, смањење Листа чекања итд.) како би Општа болница у Сомбору била препознатљива као установа која пружа квалитетну здравствену заштиту становницима Западнобачког округа.

kantinaДан Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ из Сомбора је 24. мај. Тог истог дана, 1925.г. изграђена је зграда у којој су данас смештена многа одељења: Гинекологија, Дечије, Инфективно итд. Поводом 80 година рада, 24. маја 2005.г. одржана је пригодна свечаност на којој је прослављен овај значајан јубилеј.