Google+

Значај нове опреме за уролошку ендоскопију

Захваљујући залагању менаџмента Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор на челу са в.д. директора, др Драганом Растовићем и у сарадњи са начелником Одељења за урологију, др Николом Славнићем, крајем августа 2019. године испоручена је нова, савремена опрема за уролошку ендоскопију произвођача „Olympus“.

Средства за куповину нове опреме опредељена су од стране Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине по Решењу о додели средстава по Јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање опремања здравствених установа у 2019. години.

Том приликом набављени су:

  1. Уретротом
  2. Ултразвучни литотриптор
  3. Уретероскоп
  4. Сукциона пумпа
  5. Монополарни ресектоскоп
  6. Цистоскоп
  7. Видео систем са LED извором светла и главом камере високе резолуције

Колико је значајна ова набавка говоре подаци да је сва опрема на Одељењу за урологију била стара од 25 до 35 година, увелико дотрајала. Уједно рад на старим уређајима који су у веома лошем стању смањује могућност примене најсавременијих метода лечења у урологији.

У 2019. години на Одељењу за урологију урађено је 13.612 амбулантних прегледа, 4.630 ултразвучних прегледа, 1.314 пацијената је примљено и задржано на болничком лечењу, урађено је 396 операција од чега су за више од пола коришћени ендоскопски инструменти.

Реч је о инструментима уз помоћ којих се кроз мокраћну цев улази у мокраћну бешику или мокраћовод до бубрега. Тако је, захваљујући новој опреми, до сада урађено 20 ултразвучних разбијања камена којом је, у односу на стару технику, повећан проценат дезинтеграције камена.

Осим тога, са новом опремом за операцију увећања простате смањена је дужина боравка пацијента у болници, убрзан је и опоравак пацијената са тумором бешике и значајно су смањене интрахоспиталне инфекције. Камера високе резолуције има изразито јасну слику на монитору чиме се омогућава боља дијагностика а самим тим и лакше одређивање адекватне терапије.

Набавком нове опреме за уролошку ендоскопију омогућен је неометан, континуиран рад, примена савремених метода за ресекције, цистоскопије и уретрореноскопије Одељења за урологију, примена адекватне дијагностичке методе, савремене технике уролошке хирургије као и висок квалитет здравствене услуге уз унапређења доступности и приступачности здравствене заштите становника Западно-бачког округа.

Oд 2017. године, од кад је потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи са Општом болницом Врбас, др Милан Попов и др Драган Роквић сарађују са уролозима Опште болнице Сомбор приликом комплекснијих операција.