Google+

Извештај о насталој штети узрокованој обимним падавинама

У суботу, 09.06.2018. године, на територији града Сомбора регистроване су обимне падавине, 49 л/м2. Невреме праћено грмљавином узроковало је велике штете на многим објектима у граду. Велика количина падавина изазвала је проблеме и у Општој болници Сомбор.

У подруму, на Одељењу за физикалну медицину, рехабилитацију и рану рехабилитацију које се налази у нивоу нижем од остатка подрума, излила се атмосферска и фекална канализација и изазвала поплаву до висине од око 40цм. У Служби за патолошко-анатомску дијагностику излила се само атмосферска канализација. Одмах су подузете све мере у спречавању даљег ширења поплаве, санацији и дезинфекцији. Мера забране посета у целом хируршком блоку била је на снази док није испумпана вода, обрисано и дезинфиковано не само Одељењу за физикалну медицину већ и цео Хируршки блок због спречавања даљег ширења бактерија. Мера забране посета укинута је већ у недељу на свим одељењима која се налазе у склопу Хируршког блока.

Штета која је том приликом нанета је:

  • на Одељењу за физикалну медицину, рехабилитацију и рану рехабилитацију потпуно су уништене све струњаче и нису за даљу употребу, столице, у квару је један компјутер и диадинамик (ДДС).
  • у Служби за патолошко-анатомску дијагностику 1 компјутер и 1 монитор.
  • још два компјутера су у квару изазваном струјним ударом као и УПС на ЦТ-у.

Кварови се отклањају, очекујемо ускоро да ће бити отклоњен и квар на ЦТ-у, набавком и куповином новог УПС-а, и да ће ЦТ наставити несметано да ради.

Проблем са изливањем атмосферске канализације и поплавом у подруму Хируршког блока, на жалост, је честа појава која се дешава сваки пут кад су овако обимне падавине у питању које узрокују подизање нивоа подземних вода. Санација овог проблема изискује велика улагања јер се ниво подрума, у делу где је смештено Одељењу за физикалну медицину, рехабилитацију и рану рехабилитацију, налази испод нивоа на којем је градска канализација.

Уз подршку Града, Покрајинског секретаријата за здравство, Министарства здравља и Канцеларије за јавна улагања РС очекује се у скорије време трајно решење и овог проблема.