Google+

Хируршке лапароскопске операције

На одељењу Опште хирургије Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор већ годинама се успешно обављају лапароскопске операције. Од јануара месеца 2018. године, новоизабрани менаџмент на челу са в.д. директора др Драганом Растовић и в.д. заменика директора др Дарком Косановић као и ново именованим начелником Одељења за хирургију, др Синишом Зарић, улажу значајан труд на обнављању већ дотрајале опреме као и на перманентном праћењу савремених трендове у развоју лапароскопске хирургије.

Mинистарство здравља Републике Србије, на челу са министром асс. др Златибором Лончаром, покренуло је Национални програм обуке за минимално инвазивну колоректалну хирургију (С-МИЦРАС) која представља златни стандард у овој области а који има за циљ унапређење области колоректалне хирургије у нашој земљи кроз петогодишњи програм едукације за колоректалне хирурге у лапроскопији до нивоа независности у рутинској ресекцији колона.. Овај програм у нашој установи одвија се под менторством доц. др Александра Глуховића са Клинике за абдоминалну, ендокрину и трансплантациону хирургију Клиничког центра Војводине, једног од националних предавача у овом програму. Прву самосталну операцију из области колеракталне хирургије у Општој болници Сомбор извео је Прим. др Божидар Вукмировић.

Тако су током 2018. и 2019. године уведене и почеле са применом три нове здравствене процедуре:

  1. Лапароскопска колоректална хирургија
  2. Лапароскопска апендектомија
  3. Лапароскопска операција препонских кила и кила предњег трбушног зида

Од 15.11.2018. године, кад је Општој болници Сомбор испоручен и пуштен у рад лапароскопски стуб најновије генерације са 4К видео системом, набављен средствима добијеним по конкурсу од Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, створене су могућности за још квалитетнији рад као и за даљи развој нових здравствених процедура.

Тако је у 2018. години урађено:

  • 17 лапароскопских апендектомија (операција слепог црева);
  • 23 лапароскопске операције у области колоректалне хирургије;
  • 241 лапароскопских холецистектомија (операција жучне кесе).
  • 3 лапароскопске операције препонских кила и кила предњег трбушног зида

Док је у 2019. години урађено:

  • 31 лапароскопска апендектомија (операција слепог црева);
  • 35 лапароскопских операција у области колоректалне хирургије;
  • 230 лапароскопских холецистектомија (операција жучне кесе).
  • 10 лапароскопских операција препонских кила и кила предњег трбушног зида

Осим наведених лапароскопских операција у 2019. години уведена је још једна нова хируршка здравствена технологија: Трансанална хемороидална деартеријализација као најсавременији вид лечења хемороидалне болести и већ ове године урађено је 13 ових операција.

Све ове процедуре су минимално инвазивне оперативне процедуре које обезбеђују минималну трауму пацијента, брз постоперативни опоравак и радну способност, скраћују болничке дане и доводе до „cost benefit“ у лечењу.

За сам почетак 2020. године менаџерски тим и начелник Одељења за хирургију најавили су увођење још две здравствене технологије:

  • “Sentinel node” биопсија (SNB) која се уводи као алтернатива дисекцији аксиле (пазушне јаме) код карцинома дојке што ће у многоме унапредити оперативни третман пацијенткиња оперисаних од карцинома дојке, смањити постоперативне компликације и обезбедити краћи опоравак;
  • V.A.C. (Vacuum Assisted Closure) – Вакум систем за убрзано зарастање рана – једна од најважнијих иновација у третману зарастања рана. V.A.C. терапија побољшава перфузију ткива, доводи до стварања нових капилара, стимулише стварање гранулацијског ткива, смањује едем, знатно смањује број бактерија у рани, одстрањује вишак ексудата па доводи до скупљања ране.