Google+

Прва перкутана интервенција код стеми инфаркта

06.12.2018. године у Ангио сали Опште болнице Сомбор урађена је прва перкутана интервенција код стеми инфаркта, на пацијенту старом 64 године, који је довезен колима Хитне медицинске помоћи на Интерно одељење са боловима у грудима.

Пацијент је након потврђене сумње на ифаркт предат тиму у Ангио сали који је на челу са др Предрагом Радуловићем одмах преузео поступак дијагностике (коронографија) и пласирања стента у затворену коронарну артерију. Интервенција је урађена уз асистенцију доц. др сц. мед. Илије Срдановића, директора Клинике за кардиологију, ИКВБВ Сремска Каменица и прошла је без компликација. Након данашње, јутарње визите потврђено је да се пацијент одлично осећа и да је видан опоравак.

Ово је први пацијент са територије Западнобачког округа који, након дијагностикованог инфаркта, није морао хитно да се транспортује у Институт за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица.

Суштина лечења инфаркта је време, истичу сви кардиолози. Дакле, од суштинског значаја за лечење срчаног инфаркта је обезбедити адекватну процедуру на време, идеално би било унутар првог сата. Због тога се тај први сат од настанка симптома и назива „златни сат“. Време је живот!