Google+

Реализовани превентивни прегледи у Општој болници у Сомбору 26.05.2024.

У недељу, 26.05.2024. у оквиру акције Министарства здравља, организовани су бесплатни, превентивни прегледи у скоро 200 здравствених установа широм земље.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, обаве пулмолошки преглед (аускултацију) уз мерење крвног притиска а сваком грађанину са индикацијама као и старијим од 50 година живота и са пушачким стажом дужим од 30 година урађен је РТГ плућа, затим физијатријски преглед деце предшколског и школског узраста који је подразумевао преглед кичме, стопала и целокупног локомоторног система, као и могућност провере крвне слике, хормона штитасте жлезде (Т3, Т4 и TSH) и тумор маркерa простате (PSA) старијима од 50 година живота.

У Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор од 08 до 17 часова прегледано је укупно 89 пацијената, од тога 82 одраслих и седморо деце.

Укупно је урађено 35 РТГ плућа, од тога 13 РТГ плућа пушача старијих од 50 година са попушених 30 цигарета на дан.

Код двоје деце предшколског и школског узраста уочени су деформитети локомоторног система, а два најчешћа деформитета су сколиоза и равно стопало.

На даљу дијагностику и преглед упућено је двоје деце, 9 пацијената/пушача са патолошким налазима РТГ плућа и 8 пацијената са хипертензијом.