Google+

Превентивни прегледи 26.05.2024

Поштовани, oбавештавамо Вас да у складу са акцијом организовања бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља Републике Србије, а у циљу ране дијагностике и промоције превенције, у недељу, дана 26.05.2024. године, у периоду од 08.00 до 17.00 часова Општа болница „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, улица Војвођанска 75, организује следеће превентивнe прегледе:

  1. ФИЗИЈАТРИЈСКИ ПРЕГЛЕД ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ И ШКОЛСКОГ УЗРАСТА (преглед кичме, стопала и целокупног локомоторног система),
  2. ПУЛМОЛОШКИ ПРЕГЛЕД (АУСКУЛАТЦИЈА)  – уз мерење крвног притиска а сваком грађанину са индикацијама као и старијим од 50 године и са пушачким стажом дужим од 30 година биће урађен РТГ плућа,
  3. ЛАБОРАТОРИЈА (крвна слика, хормони штитасте жлезде – T3, T4, TSH као и тумор маркери простате – PSA старијима од 50 година живота).

 Физијатријски преглед деце предшколског и школског узраста (преглед кичме, стопала и целокупног локомоторног система) обављаће се при Одељењу за физикалну медицину и рехабилитацију (Одсек ране рехабилитације) у подруму зграде Хируршког блока Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

 Пулмолошки преглед (аускултација), уз мерење крвног притиска а сваком грађанину са индикацијама као и старијим од 50 године и са пушачким стажом дужим од 30 година биће урађен РТГ плућа, обављаће се у Пулмолошкој амбуланти Одељења за плућне болести Опште болнице “Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Лабораторија (крвна слика, хормони штитасте жлезде – T3, T4, TSH и тумор маркери простате – PSA) обављаће се у просторијама Службе за лабораторијску дијагностику у приземљу зграде Хируршког блока (поред Хитне хируршке службе) Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Сви пацијенти код којих се уоче неправилности приликом прегледа или у резултатима, биће упућивани на даљу дијагностику и прегледе већ у току наредне недеље.

Превентивне прегледе могу обавити сви заинтересовани грађани, без обзира да ли имају или немају регулисано здравствено осигурање.

Подсетимо, протекле недеље је 23 хиљаде грађана обавило превентивне прегледе, а код њих 1800 уочене су здравствене неправилности и послати су на даљу дијагностику и лечење.

Министарство здравља овом приликом изражава захвалност свим грађанима који су протекле недеље обавили прегледе и позива све да исто учине и ове недеље.

Нарочито се апелује на родитеље деце предшколског и школског узраста, која услед недовољне физичке активности у увећања времена које се проводи пред екранима мобилних телефона, све чешће имају проблеме локомоторног система, односно кучменог стуба.