Google+

НОВИ АПАРАТ ЗА ПРОВЕРУ СЛУХА КОД НОВОРОЂЕНЧАДИ

У одсеку неонатолологије Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, током данашњег дана, испоручен је нови апарат за отоакустичну емисију који се користи за скрининг слуха сваког новорођенчета набављен средствима одобреним од стране Покрајинског секретаријата за здравство по конкурсу за изградњу, одржавање и опремање здравствених установа у 2023. години.

Скриниг слуха код новорођенчади је процедура која се у нашој установу уради сваком новорођеном детету као преглед раног откривања ради што ранијег дијагностиковања поремећаја слуха код новорођенчади. Превенција последица наглувости постиже се раним испитивањем. Програмом скрининга слуха је омогућена детекција свих конгениталних или перинатално стечених оштећења слуха.

Ово није нова процедура у нашем породилишту, скрининг слуха новорођенчади се у нашој установи ради већ девет година али се јавила оправдана потреба за заменом старог апарата за који није била могућа поправка. Набавком новог, савременог уређаја са штампачем наставља се неометана дијагностика код сваке новорођене бебе.