Google+

Реализовани превентивни прегледи у Општој болници у Сомбору 16.06.2024.

У недељу, 16.06.2024. у оквиру акције Министарства здравља РС, у периоду од 8 до 17 часова, у 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, ураде УЗ стомака, тумор маркере и обаве дерматолошки преглед младежа, док су за децу организовани превентивни систематски прегледи.

У Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор прегледано је укупно 296 одраслих пацијента и за четворо деце су урађени превентивни систематски прегледи.

Од укупног броја прегледаних пацијената, 11 је упућено на допунску дијагностику. Након завршених лабораторијских анализа додатно је упућено још 13 пацијената.

И овом приликом министар здравља, др Златибор Лончар истакао је значај ове акције Министарства здравља, поред чињенице да је близу 95.000 грађана у Републици Србији за само три дана акције обавило преглед, посебно истиче податак да су код близу 10% пацијената, без икаквих симптома, откривена различита обољења, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести.