Google+

Општој болници Сомбор нови ултразвучни апарат

Јуче је у Београду закључен уговор између Владе Републике Србије и Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор којим се нашој установи додељују средства у износу од 6.300.000,00 динара за реализацију пројекта „Ултразвучни апарат компатибилан са постојећом матричном сондом за преглед меких ткива – дојке и CORE биопсију под контролом ултразвука за потребе Радиолошке службе Опште болнице Сомбор“

Средства су опредељена по Јавном конкурсу за доделу средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења – опортунитета који је Министарство правде објавило 21.02.2020. године а Влада Републике Србије, на седници одржаној 12.06.2020., донела Решење о додели средстава.

Реализацијом уочене, реалне потребе за набавком новог ултразвучног апарата Служби за радиологију Опште болнице Сомбор, компатибилног са постојећом вишефрквентном линеарном матричном сондом за површинска ткива (дојку) премиум класе са еластографијом и две сонде: вишефреквентна конвексна сонда и универзална линеарна сонда за мека ткива постиже се да се комплетна ултразвучна дијагностика подигне на тражени, високи ниво Службе која тежи савременој радиолошкој дијагностици.

Набавком новог апарата обезбедиће се примена – еластографије којом се неинвазивном методом, у дијагностици болести дојке, врата и штитасте жлезде, мери отпор меких ткива у циљу откривања сумњивих промена и одређивања природе тумора. Уоченом сумњом у промену на дојци може се приступити корбиопсији – безболној методи узимања узорка дела ткива специјалном иглом којом се под контролом овако савременог ултразвучног апарата води до патолошке промене. Омогућиће се примена нове, савремене здравствене технологије, смањиће се листе чекања и постићи високом резолуцијом адекватна дијагностичка слика. Све наведено довешће до подизања ниво здравствене заштите установе као и до унапређена доступност и приступачност здравствене заштите становника Западнобачког округа. Допринеће се побољшању услова рада и повећаном задовољству пацијената као и задовољству на раду медициског особља и запослених који рукују са савременим дијагностичким апаратима.