Google+

Прва самостална замена зглоба колена

Дана 09.12.2019. године, на Одељењу за ортопедску хирургију и трауматологију Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор урађена је прва самостална замена зглоба колена тоталном цементном протезом код пацијента мушког пола, старости 74 године а као стандардна оперативна процедура.

Извођење ове операције предводио је др Дејан Милинковић, уз асистенцију др Карла Цурновића и др Небојше Топића те анестезиолога др Милке Зорић. Прву операцију самостално су инструментирале Зденка Стојаков и Јелена Медић. Резултат је то процеса који је трајао последње три године а где су своје учешће имали сви лекари Одељења уз сарадњу са менторима-оператерима са Ортопедских клиника. Значајно је и залагање менџмента да обезбеди опрему и пратеће елементе у операционој сали, што је за последицу имало услове који су адекватни условима у установама терцијарног типа.

Током протекле операције, у ову сврху, коришћена је и Транексамична киселина, што је за резултат имало драстично смањење интра и постоперативног крварења. Код пацијената се постоперативно није јавила потреба за корекцијом крвне вредности трансфузијом иако је познато како операције овог типа за последицу имају значајан губитак крви. Такође, употребљени су и једноктратни изолациони сетови за прекривање оперативног поља а у сврху постизања максималне могуће стерилности оперативног поља. Постоперативно се пацијент задовољавајуће осећа уз уклоњене дренове другог постоперативног дана те је другог дана, након операције, и вертикализован у раном рехабилитационом третману.

Према расположивим средствима од стране Фонда, до сада је урађено 8 операција замена зглоба колена уз менторски надзор а до краја ове године планирају се још две операције оваквог типа у нашој установи, да би се тај број наредне године битно повећао.

Samostalna zamena zgloba kolena