Google+

Тројезичне табле

Тројезичне табле

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, уручили су јуче, 16.04., уговоре о додели буџетских средстава органима и организацијама са територије АП Војводине, у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина. За ову намену, обезбеђена су средства у укупном износу од 9,5 милиона динара која су расподељена на 83 органа и организације на територији АП Војводине.

В.д. дирекор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, др Драган Растовић, је испред наше установе потписао уговор у вредности од 300.000,00 динара за израду вишејезичних табли и путоказа који ће бити смештени у кругу болнице на Војвођанској 75 и Апатиски пут 38. На основу правилника о употреби језика националних мањина на територији Општина Сомбор, Апатин, Кула и Оџаци Општа болница Сомбор додељеним средствима израдиће табле и путокази штампане на: српски-ћирилица, хрватски-латиница и мађарски-латиница чиме ће се обезбедити олакшано кретање и сналажење свим пацијентима који гравитирају нашој установи јасним и транспарентним обележеним болничким кругом, означеним називима одељења, служби и амбуланти на три језика најзаступљенијих народа и народности.

Приликом доделе уговора у Покрајинској влади председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да је: „Важна суштина је у заједништву, у заједничком животу, у истицању вредности које припадају свима, јер, вредност националних заједница је наша заједничка вредност и вредност већинског народа је вредност сваке националне заједнице“, и додао „да се то мора показивати различитим гестовима подизања финансијског и техничког капацитета примене службене и сваке друге употребе мањинских језика и писама на територији Војводине“.

Потпредседник Михаљ Њилаш је овом приликом додао да: „Будући да су мултикултурализам и мултиетничност, чије је обележје и вишејезичност, међу највећим богатствима наше Војводине, нешто по чему смо као регија препознатљиви свуда у Европи, па и свету, важно је да то богатство сачувамо, негујемо и унапредимо, а то можемо само ако смо удружени и јединствени у остварењу тог циља“.