Google+

Почео са радом нови ЦТ апарат

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић је дана 31.01.2019. године у присуству градоначелнице Града Сомбора Душанке Голубовић, менаџмента Опште болнице Сомбор и начелнице Службе за радиолошку дијагностику др Марте Стић – Вуковић извршио званичну примопредају новог ЦТ апарата у Служби за радиолошку дијагностику Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Нови ЦТ – 16 „слајсни“ скенер са комплетном пратећом опремом вредан је 33 милиона динара, а набављен је средствима добијеним по конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство.

Приликом примопредаје апарата др Зоран Гојковић је истакао да је у претходне две године Покрајинска влада за функционисање и набавку нове опреме и инфраструктурне радове у сомборској болници издвојила 147 милиона динара, те да се тиме испуњава зацртана здравствена политика Покрајинске владе да све опште болнице на територији АП Војводине имају нове, савремене медицинске апарате и уређаје.

Др Драган Расвотић, в.д. директора Опште болнице Сомбор рекао је да је адаптацију простора у коме се налази нови ЦТ апарат финансирала Општа болница Сомбор сопственим средствима.

Болници у Сомбору гравитира око 188.000 становника из 37 насељених места, нови ЦТ апарат намењен је за дијагностичке процедуре, за све грађане Западнобачког округа.

Начелница Службе за радиолошку дијагностику др Марта Стић – Вуковић, објаснила је колико је за ову службу, али и за пацијенте, значајна набавка новог ЦТ скенера.
„Овај апарат је прилично брз и може много ствари да уради, јер су на њему  много бољи софтвери него на старијем моделу. Највећи проблем са претходним апаратом заправо био је тај што је он већ био репарисан када је стигао и догађали су се чести кварови због којих није радио по неколико месеци. Због тога су постојале и листе чекања. Са новим апаратом смо решили те проблеме, а у наредном периоду ћемо имати и више лекара. Према плану, у нашој служби биће 11 радиолога и највероватније ћемо радити на оба ЦТ апарата. Према  предвиђању имаћемо око 30 прегледа дневно, што је сасвим довољно за потребе наших пацијената“ истакла је др Марта Стић – Вуковић.
У сомборској болници се на ЦТ скенеру годишње прегледа око 5.500 пацијената и уради више од 8.500 снимака.

Покрајински секретар је такође напоменуо и то да су у току све припремне радње за почетак изградње новог објекта и свеобухватну реконструкцију и адаптацију постојећих објеката, тако да болницу ускоро очекују и озбиљни грађевински радови.