Google+

Уручење уговора за реализацију пројекта Примењених хидрогеолошких истраживања на изворишту јодне бање у Бездану

Јуче је у Покрајинској влади потпредседник Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за здравство доц. др Зораном Гојковићем, уручио директору Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор уговор у вредности од 10.620.000,00 динара за реализацију пројекта примењених хидрогеолошких истраживања на изворишту Јодне бање у Бездану за потребе Одељења за физикалну медицину и рехабилитацију. Пројектом су предвиђени радови на израду бунара до дубине од 340 метара као и радови на ликвидацији старих бунара у циљу заштите изворишта.

Том приликом потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је истакао да су „ова средства, као и средства раније издвојена за медицинску опрему, реконструкцију болница, клиника и домова здравља, јесу плод стратешког опредељења за улагање у здравство, које је програмски одређено 2016. године, када је формирана ова Покрајинска влада“. Такође је навео да „од јуна 2016. године у унапређење здравственог система у АП Војводини, Покрајинска влада уложила више од 3,7 милијарди динара. У 2018. години, такође, буџет за здравство је 2,8 милијарди динара, за набавку медицинске опреме, као и за побољшање услова за лечење пацијената и рада лекара и медицинских радника“. Потпредседник Милићевић изразио је уверење да је овим стратешким издвајањима учињен значајан искорак да се надокнади вишегодишње недовољно улагање у здравство.

Међу највећим инвестицијама, Милићевић је издвојио, између осталог, и опремање ангио-сала општих болница у Зрењанину, Суботици и Сомбору. „Важни су апарати, медицинска опрема, уредни и чисти објекти у клиникама и болницама, али су можда најважнији људи који пружају здравствене услуге. Храбри најава председника Вучића и премијерке Брнабић да ће до краја године бити повећане плате у здравству. И у Покрајинској влади ћемо разговарати који су то начини и модели да покушамо додатно да стимулишемо рад људи у здравственом сектору, као што су могућност едукације и примене знања, што би их определило да остану у својој земљи“, поручио је потпредседник Покрајинске владе.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић је навео да су 262 милиона динара, колико је расподељено на основу овог јавног конкурса, распоређена за инвестициона улагања и инвестициона одржавања за Клинички центар Војводине, опште болнице у Врбасу, Сенти, Сремској Митровици и Сомбору као и завршетак реконструкције Дечје болнице и дела Института за онкологију у Сремској Каменици.

„Највише средстава на овом конкурсу добио је Клинички центар Војводине, као највећа здравствена установа на територији Војводине и, нажалост, установа која има најлошију инфраструктурну ситуацију“ навео је доц. др Гојковић. „Такође се на  сва три института у Сремској Каменици интензивно ради на инфраструктурноj обнови.“

Што се тиче инфраструктурних радова у другим здравственим установама у Војводини, секретар Гојковић подсетио је да за опште болнице у Сомбору и Суботици у току је израда планске документације, за комолетну реконструкцију тих установа. Покрајински секретар за здравство је изнео да се наставља са улагањима у овој области у целој Војводини и да практично не постоји ни један објекат здравственог система у Војводини у коме се тренутно нешто инфраструктурно не ради.