Google+

Потписан уговор о суфинансирању израде пројектно-техничке документације за адаптацију и реконструкцију хируршког блока

Јуче је у Сомбору, у присуству Покрајинског секретара за здравство доц. др Зорана Гојковића, потписан веома значајан уговор између Опште болнице Сомбор и Града Сомбора, општина Апатин, Кула и Оџаци о суфинансирању израде пројектно-техничке документације за адаптацију и реконструкцију хируршког блока Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, што је, како је најављено, прва фаза у комплетној адаптацији и реконструкцији наше установе.

За ову фазу, укупна финансијска средства потребна за израду пројектно-техничке документације процењују се на 28.000.000,00 динара за објекат укупне нето површине од 15.652м2. Овом приликом Град Сомбор се обавезао да финансира износ од 8.000.000,00 динара, општина Кула 1.000.000,00 динара а општине Апатин и Оџаци по 500.000,00 динара. Од стране Покрајинског секретара за здравство најављено је да ће Покрајинска влада у 2019. години из буџета, за те намене, издвојити 18.000.000,00 динара. Уједно је назначио да Покрајински секретаријат за здравсто наставља са финансирањем опремања и реконструкције и осталих објеката Опште болнице Сомбор и да је у последње две године Покрајинска влада уложила 142 милиона динара у нашу установу.

На одржаној конференцији за новинаре у згради „Жупаније“ Покрајински секретар за здравство, доц. др Зоран Гојковић, истакао је значај овакве инвестиције за цео Западнобачки округ и становништво које гравитира нашој установи у циљу подизања квалитета здравствене услуге и дао смернице за бржу и лакшу реализацију предвиђених послова. Уједно је најавио будућа улагања, првенствено у обезбеђење средстава за примењена хидрогеолошка истраживања на изворишту Јодне бање у Бездану у циљу бушења новог бунара за експлоатацију изданских вода које се првенствено користе у терапеутске сврхе.

Градоначелница Града Сомбора, Душанка Голубовић, је истакла да су се овом приликом створили услови да Општа болница Сомбор покрене поступак јавне набавке и да се нада да ће почетком идуће године бити урађена комплетна пројектно–техничка документација и обезбеђено финансирање самих радова од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима. Према њеним речима ово је пример добре међуопштинске сарадње, а захваљујући финансијама које су обезбедиле остале општине Западнобачког округа, Град Сомбор ће моћи да финансира радове на санацији објекта који је у власништву Града а којем је смештена Амбуланта за плућне болести и ТБЦ са дневном болницом.

Након тога, доц. др Зоран Гојковић је обишао Општу болницу Сомбор; Одсек гастроентерологије у којем су пуштени у рад нови уређаји за видеоендокопију гастроскоп и колоноскоп; пресељену Специјалистичку амбуланту за кардиоваскуларне болести; Одсек за интервентну кардиологију и Ангио салу као и предвиђен простор за смештај новог ЦТ уређаја.