Google+

31. мај 2018 – Светски дан без дуванског дима – „Дуван и болести крвних судова“

Плакати у склопу Специјалистичке амбуланте за кардиоваскуларне болести Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор

Поводом 31. маја – Светског дана без дуванског дима подсећамо јавност да је употреба дувана један од водећих појединачних фактора ризика за развој најчешћих хроничних, масовних, незаразних обољења (малигне болести, болести срца и крвних судова, хронична опструктивна болест плућа и многе друге). Употреба дувана има негативан утицај на развој и здравље новорођенчади, деце и младих, као и настанак инвалидности, преране смрти и загађења радног и јавног простора и представља један од већих јавноздравствених проблема.

Сваке године Светска здравствна организација са државама чланицама обележава 31. мај – Светски дан без дуванског дима истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана залажући се за примену делотворне политике којима се смањује употреба дувана. Тема овогодишњег Светског дана без дуванског дима је – „Дуван и болести крвних судова”.

Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца” и има за циљ да:

  • укаже на везу између коришћења дуванских производа и срчаних и других кардиоваскуларних болести;
  • повећа свест у ширим слојевима становништва о утицају употребе дувана и изложености дуванском диму на кардиоваскуларни систем;
  • пружи могућност да се јавност, држава и други обавежу да ће заштити људе од употребе дуванских производа;
  • стимулише државе да јачају примену доказано ефикасних мера контроле дувана MROWER које потичу из Оквирне конвенције о контроли дувана.

Тим поводом, др Мара Љубичић, лекар специјалиста интерне медицине, субспецијалиста кардиолог, Шеф одсека превентивне дијагностике у Специјалистичкој амбуланти за кардиоваскуларне болести Опште болнице Сомбор, истакла је да је међу становништвом општине Сомбор велика заступљеност пушача иако им се редовно скреће пажња на штетност и утицај дувана на њихово здравље и околину.

„Најчешће последице се јављају у виду коронарне болести и болести периферних крвних судова. Акцијама које се спроводе у континуитету у циљу одвикавања од пушења постигнут је значајан али и даље недовољан напредак. И поред примене Закона о заштити становништва од изложености дуванским димом број пушача је незнатно смањен што и даље указује на високу толеранцију друштва према употреби дувана. С друге стране, може се рећи, да је значајно смањен број људи изложених дуванском диму посебно на местима која су регулисана законом. Обзиром да смо ми здравствена установа очекивано је да осим примене овог Закона свакодневно радимо на повећању мера у циљу превенције и смањења ризика од настанка свих обољења које може да изазове употреба дуванских производа“, рекла је Др Љубичић.

Светска здравствена организација објавила је да због кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% смртних случајева изазваних кардиваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Глобална епидемија дувана усмрти преко седам милиона људи сваке године, а од тога скоро 900.000 непушача умре због изложености дуванском диму. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима.