Google+

1. децембар Светски дан борбе против сиде

ЦРВЕНА ТРАЧИЦА ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ СИМБОЛ КОЈИ ОДРАЖАВА СВЕСТ О ПОСТОЈАЊУ ХИВ/СИДЕ – ПОРУКА ЈЕ ПОДРШКЕ И РАЗУМЕВАЊА ЗА ЉУДЕ КОЈИ ЖИВЕ СА ХИВОМ ИЛИ СИДОМ. ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ СИМБОЛА ДАЛА ЈЕ ГРУПА ОД 12 УМЕТНИКА 1991.

Светски дан борбе против сиде ове године у нашој земљи се обележава под слоганом : „ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ“

1988. године првог децембра први пут је обележен Светски дан борбе против сиде. Према европским проценама око једна трећина особа није свесна свог ХИВ статуса (у Србији једна половина) а око половине ХИВ новооткривених позитивних особа налази се већ у стадијуму узнапредовале инфекције. Рано препознавање и тестирање може да спречи озбиљне последице ХИВ инфекције као и да спречи пренос вируса што је од великог епидемиолошког значаја.

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом и требало би да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца. Тридесетогодишње искуство дијагностике и лечења оболелих од ХИВ-а данас је резултирало терапијом која у највећем броју случајава омогућује дуг и квалитетан живот.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ од 1985 до половине 2017 године регистровано је 3555 особа инфицираних ХИВ-ом.

Циљеви овогодишње кампање су подстицање особа које би могле бити у ризику на тестирање као и подстицање здравствених радника да нуде рутински тестирање на ХИВ.

У склопу акције представници Института за јавно здравље Војводине у период од 18.11. до 01.12.2017 године спроводе саветовање и бесплатно тестирање (заступљени готово сви већи градови).

У Заводу за јавно здравље Сомбор могуће је добровољно, поверљиво саветовање и тестирање (ДПСТ) на ХИВ у току целе године од 7:30-12:00 приликом тестирања користе се брзи тестови, а тестирање је бесплатно и анонимно, нису потребни ни здравствена књижица ни упут лекара.

Контакт телефон 025 416 505 др Т. Медић , др Г. Цветић (Епидемиологија).