Google+

Обавештење о лечењу осигураника хипербаричном оксигенацијом

Обавештавамо Вас да је Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање на донео  Правилник о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“  бр.  81/15) и који је ступио на снагу 02.10.2015. године.

Чланом 3. став 1. Правилника о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“ бр. 81/15) предвиђено је да су индикације за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом на терет обавезног здравственог осигурања следеће: 1. Акутно тровање ЦО, 2. Сепса, 3. Гасне емболије, 4. Гасна гангрена, 5. Краш синдром, 6. Компромитовани трансплантати, 7. Остеомијелитис, 8. Опекотине II и III степена на више од 30% укупне површине тела, 9. Дијабетичне ангиопатије, уз доплер-сонографски или ангиографски налаз којим се потврђује постојање стенотичних промена у великим артеријама, 10. Незарастајуће ране (исхемија IV степена, иреверзибилне промене, гангрена, улцус црурис).

Чланом 6. став 1. Правилника о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“ бр. 81/15) предвиђено је да у случајевима када је здравствено стање осигураног лица такво да у току стационарног лечења захтева и лечење хипербаричном оксигенацијом за неку од индикација из члана 3. овог правилника, а здравствена установа у којој се осигурано налази на стационарном лечењу не може да пружи услуге хипербаричне оксигенације на терет средстава обавезног здравственог осигурања, обавезна је да осигураном лицу обезбеди такво лечење у здравственој установи у којој се обезбеђује здравствена услуга хипербаричне оксигенације на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Чланом 6. став 2. Правилника о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“ бр. 81/15) предвиђено је да се обезбеђивање лечења хипербаричном оксигенацијом из става 1. овог члана врши се на основу интерног упута здравствене установе код које се осигурано лице налази на стационарном лечењу, уз који се доставља и фотокопија упута изабраног лекара за стационарно лечење.
Чланом 6. став 3. Правилника о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“ бр. 81/15) предвиђено је да интерни упут садржи образложен налаз и мишљење три лекара одговарајуће специјалности о потреби лечења хипербаричном оксигенацијом, за индикације наведен у члану 3. овог правилника, и предлог потребног броја третмана.

Узимајући у обзир горе изнето обавештавају се начелници одељења/служби да је при Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор формирана комисија за давање налаза и мишљења о потреби лечења осигураних лица Републичког фонда за здравствено осигурање хипербаричном оксигенацијом и то у следећем саставу:

  1. Др Раденко Станић, члан комисије;
  2. Др Драган Ђуровић, заменик члана комисије;
  3. Др Биљана Николић, члан комисије;
  4. Др Небојша Стјепановић, заменик члана комисије;
  5. Др Дејан Крајачић, члан комисије;
  6. Др Милутин Перуничић, заменик члана комисије.

Надаље, обавештавамо вас да је горња комисија обавезна да се у свом раду придржава Правилника о начину, поступку и индикацијама за упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом („Сл. гласник РС“ бр. 81/15), као и Процедуре о начину, поступку и индикацијамаза упућивање осигураних лица на лечење хипербаричном оксигенацијом Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Директор Опште болнице
„Др Радивој Симоновић“ Сомбор
Милан Грба