Google+

Обавештење о саветнику за права пацијената

Саветник за заштиту права пацијената у локалној самоуправи пружа информације и савете о правима пацијената и пружа заштиту права пацијената по поднетим приговорима у остваривању здравствене заштите. Права пацијената по којима поступа саветник пацијената су: права на доступност здравствене заштите, информисање, на превентивне мере, квалитет пружања здравствене услуге, безбедност пацијената, обавештавање, слободан избор, друго стручно мишљење, приватност и  поверљивост, пристанак, увид у медицинску документацију, поверљивост података, учествовање у медицинском истраживању, право детета у стационарним здравственим установама, олакшавање патњи и бола, поштовање пацијентовог времена и право на приговор и накнаду штете.

Саветник пацијената доставља извештај САВЕТУ ЗА ЗДРАВЉЕ свака три месеца, шест месеци и годишњи извештај и тај извештај садржи податке о: броју поднетих приговора, правима пацијената на које се приговор односи, назива даваоца здравствених услуга на које се приговори односе и основаности приговора.

Закон о правима пацијената, па самим тим и надлежност саветника за права пацијената, односи се на све грађане, осигуране и неосигуране, који се лече у државним и приватним здравственим установама и приватној пракси.

Решењем Начелнице Градске управе града Сомбора број: 112-1-261/2014-VI/01 од дана 12.11.2014. године одређено је да послове саветника за права пацијената обавља Александра Дивнић, дипломирани правник.

Образац приговора саветнику за права пацијената може се преузети са сајта Града Сомбора у рубрици – популарни линкови, а може се поднети и писмено или усмено на записник у канцеларији број 59 у приземљу зграде Градске управе града Сомбора – „Жупанија“, или на телефон број: 468-155, или на имејл адресу: adivnic@sombor.rs.